Ίσως το δυσκολότερο αισθητικό πρόβλημα δυσχρωμίας προσώπου.

Το μέλασμα είναι η εμφάνιση καφέ χροιάς στην επιφάνεια του δέρματος κυρίως του προσώπου. Ουσιαστικά πρόκειται για την ύπαρξη μελάγχρωσης σε βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας σε αντίθεση με τις μελαγχρωματικές κηλίδες.

 • ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΝΑΔΕΣ;

  Εμφανίζεται κυρίως στο μέτωπο, στα πλάγια της μύτης, στο άνω χείλος και στις παρειές. Συχνότερα εμφανίζεται στα πρόσωπα των γυναικών.

 • ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΠΑΝΑΔΩΝ;

  Η κληρονομική προδιάθεση είναι σημαντική στις περισσότερες περιπτώσεις ωστόσο δεν υπάρχει πάντα. Σημαντικοί αιτιολογικοί παράγοντες είναι η έκθεση στον ήλιο, ο σκούρος φωτότυπος δέρματος καθώς και η λήψη φωτοευαίσθητων φαρμάκων πχ. ισοτρετινοίνη, κορτιζόνη, αντισυλληπτικά. Είναι ιδιαίτερα συχνή η εμφάνιση μελάσματος σε ορμονικές διαταραχές , εξωγενή λήψη ορμονών καθώς και στην κύηση. Οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι μετά την εγκυμοσύνη τους εμφάνισαν δυσχρωμίες στο πρόσωπο τους.

 • ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΑΔΕΣ;

  Θεραπευτικά έχουμε αρκετές δυσκολίες, δεδομένου ότι πρόκειται για μελανίνη που βρίσκεται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Υπάρχουν πολλά συνδυαστικά πρωτόκολλα με χρήση διαφόρων ειδών peeling και λευκαντικών κρεμών, με μεσοθεραπεία με την χρήση ειδικών λευκαντικών παραγόντων όπως και η εφαρμογή ειδικά σχεδιασμένων laser.

 • ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ;

  Στόχος μας η βελτίωση και όχι η εξαφάνιση του μελάσματος!!!

  Μην ξοδεύετε χρήματα σε ακριβές κρέμες του εμπορίου που σας υπόσχονται λευκαντική δράση, συνήθως τα αποτελέσματά τους είναι πολύ φτωχά.

 •