Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα στα βρέφη, που καλείται κοινώς νινίδα, είναι μια αβλαβής, προσωρινή κατάσταση.

 • ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΝΙΝΙΔΑ;

  Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του κεφαλιού των νεογνών εμφανίζεται συνήθως στη διάρκεια των πρώτων 6 εβδομάδων ζωής του μωρού και υποχωρεί μέσα στις επόμενες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 9 μήνες.

 • ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΪΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ;

  Αντιμετωπίζεται με λιγότερο ισχυρά προϊόντα σε σχέση με εκείνα των ενηλίκων. Στην αρχή εφαρμόζεται ήπιο παιδικό σαμπουάν ενώ βούρτσισμα, με μαλακή βούρτσα, απομακρύνει τα σχηματιζόμενα «λέπια» (το μασάζ στο κεφάλι του μωρού πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, για να αποφευχθεί τραυματισμός ή αμυχή ικανή να προκαλέσει επαναμόλυνση του δέρματος).

  Εντριβή με παιδικό έλαιο μαλακώνει και βοηθά στην απομάκρυνση της κρούστας που έχει σχηματιστεί στο κεφάλι του μωρού.

 • Η ΝΙΝΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ;

  Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του κεφαλιού των νεογνών δεν είναι σοβαρή περίπτωση και είναι μόνο προσωρινή.

  Η νινίδα δεν είναι μεταδοτική ούτε προκαλείται από φτωχή υγιεινή. Δεν πρόκειται για αλλεργία και δεν είναι επικίνδυνη. Η νινίδα μπορεί ή όχι να είναι κνησμώδης. Εάν είναι κνησμώδης, το υπερβολικό ξύσιμο της περιοχής μπορεί να προκαλέσει επιπρόσθετη φλεγμονή, ενώ οι ρήξεις της συνέχειας του δέρματος μπορεί να οδηγήσουν σε ήπιες λοιμώξεις ή αιμορραγία.

  Εάν οι φολίδες εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα ή έγνοια, ή εάν το παιδί φαίνεται ανήσυχο ή ξύνει το κεφάλι, επικοινωνήστε μαζί μας . Ίσως χρειασθεί μια κρέμα ή λοσιόν για εφαρμόσετε στο κεφάλι του μωρού αρκετές φορές την ημέρα.