Πολλά νεογέννητα τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά τη γέννηση, και πιο σπάνια ακόμη και με τη γέννηση, εμφανίζουν νεογνική ακμή κυρίως στα μάγουλα, στο σαγόνι και στο μέτωπο αλλά και σπανιότερα στην περιοχή της πλάτης. Είναι ένα συνηθισμένο και παροδικό δερματικό πρόβλημα που δεν ενοχλεί τα ίδια τα βρέφη.

 • ΑΠΟ ΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ Η ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΑΚΜΗ;

  Για την εμφάνιση της νεογνικής ακμής δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική εξήγηση. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί επιστήμονες που έχουν υποδείξει ως υπαίτιο της εμφάνισής της, τις ορμόνες που λαμβάνει το μωρό πριν γεννηθεί στην κοιλιά της μητέρας του τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης. Πολλοί ερευνητές εξετάζουν άλλους πιθανούς παράγοντες, όμως στην πλειονότητά τους έχουν συμφωνήσει στο γεγονός ότι ορισμένα φάρμακα που πιθανόν να λαμβάνει η μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης ή του θηλασμού ή ως αγωγή του ίδιου του βρέφους μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνισή της, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σημάδι ορμονικής διαταραχής του ίδιου του βρέφους.

 • ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΑΚΜΗ;

  Η νεογνική ακμή, που είναι πιο συνηθισμένη στα αγόρια, περνά συνήθως σε λίγες εβδομάδες. Παρόλα αυτά μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να διαρκέσει ίσως λίγο περισσότερο, όπως μερικούς μήνες. Θα ήταν καλό εάν είναι επίμονη και διαρκέσει περισσότερο από τρεις μήνες να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Εν τω μεταξύ δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να την αντιμετωπίσετε γιατί είναι μία δερματική κατάσταση που «θεραπεύεται» μόνη της χωρίς καμία φαρμακευτική αγωγή.

  Πλένετε το προσωπάκι του με καθαρό βαμβακερό πανί και χλιαρό νερό δύο με τρεις φορές την ημέρα, χωρίς υπερβολές. Το υπερβολικό πλύσιμο με σαπούνι μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω το ευαίσθητο δέρμα του. Να διατηρείτε το δέρμα του μωρού σας στεγνό.

  Με ένα πανάκι φροντίστε να στεγνώνετε το δέρμα του μωρού σας καλά, με απαλές κινήσεις, χωρίς τρίψιμο. Γενικότερα, μην τρίβετε και μην πιέζετε το δέρμα του μωρού σας.

 • ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΝΕΟΓΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΑΚΜΗ;

  Η βρεφική ακμή είναι η εμφάνιση ακμοειδούς εξανθήματος σε βρέφη άνω των 3 μηνών. Σε αντίθεση με την νεογνική ακμή που συνήθως υποχωρεί αυτόματα , η βρεφική ακμή έχει μακροχρόνια πορεία(αναλυτικά στην κατηγορία βρεφική ακμή).

 •