Πρόκειται για μια φλεγμονώδη και γενετικώς προσδιορισμένη αυξημένη αντιδραστικότητα του δέρματος η οποία χαρακτηρίζεται από κνησμό και έντονη ξηρότητα στο δέρμα. Μπορεί να συνδυάζεται με ατοπικό άσθμα, ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, κνίδωση αλλά και γαστρεντερικές διαταραχές. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συχνότερα εμφανίζεται στην βρεφική και παιδική.

 • ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ Η ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ;

  Στα βρέφη εμφανίζεται από το δεύτερο μήνα έως και το πρώτο έτος της ζωής τους. Εντοπίζεται αρχικά στο πρόσωπο, στη συνέχεια στα άκρα, στον κορμό και στην εσωτερική επιφάνεια των αρθρώσεων.

 • ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΤΟΠΙΚΗΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ;

  Οι αλλοιώσεις του δέρματος είναι συμμετρικές και εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, πίσω από τα γόνατα, στην εσωτερική πλευρά των αγκώνων αλλά και στην ραχιαία επιφάνεια των ποδιών και των χεριών. Το συχνότερο εύρημα είναι η ξηρότητα η οποία μπορεί να συνοδεύεται με ερυθρότητα, διήθηση του δέρματος που συχνά λόγω του εντόνου κνησμού οδηγεί τους ασθενείς σε σοβαρές διαβρώσεις.

 • ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΤΟΠΙΑΣ;

  Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα αίτια είναι τα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα πχ σκόνη και τρίχωμα ζώων, τροφικά αλλεργιογόνα πχ πορτοκάλι, σιτάρι, βρώμη, γαρίδες, τυρί, αυγόκαι σοκολάτα, φυτικά αλλεργιογόνα πχ πλατάνι και τσουκνίδα, συνθετικά αλλεργιογόνα πχ μαλλι καθώς και διάφορα είδη μυκήτων.

 • ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΤΟΠΙΑ;

  Υπάρχουν χαρακτηριστικά κλινικά σημεία στους ασθενείς με ατοπία, όπως είναι η ξηροδερμία, η θυλακική υπερκεράτωση, η διπλή πτυχή κάτω από τα βλέφαρα, η αραίωση των τριχών στην άκρη των φρυδιών κτλ

 • ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ;

  Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική θεραπεία είναι η αποφυγή των εκλυτικών αλλεργιογόνων καθώς και η σχολαστική ενυδάτωση του δέρματος με ειδικά προιόντα που θα σας συνταγογραφήσουμε.

  Η τοπική θεραπεία περιλαμβάνει τοπικά στεροειδή και τακρόλιμους ενώ σε σοβαρές καταστάσεις χορηγούνται συστηματικά αντιισταμινικά και κορτικοστεροειδή.

  Είναι απαραίτητο να παρακολουθείται στενά η πορεία της υγείας του παιδιού και οι γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες μας γιατί οι βλάβες μπορεί να πάρουν γρήγορα τεράστιες διαστάσεις.