Τριχόπτωση είναι η παροδικά αυξημένη απόπτωση φυσιολογικά τελογενών τριχών. Οι ασθενείς παραπονιούνται χαρακτηριστικά για την έντονη καθημερινή απώλεια τριχών.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες 80-90% των τριχών βρίσκονται στην αναγενή φάση, 5% στην καταγενή και 10-15% στην τελογενή.

Φυσιολογικά καθημερινά αποπίπτουν 50-100 τρίχες. Στην τελογενή τριχόπτωση αποπίπτουν καθημερινά πολύ περισσότερες τρίχες και το ποσοστό τελογενών τριχών είναι αυξημένο.

 • ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ;

  Στις γυναίκες το συχνότερο αίτιο είναι η σιδηροπενική αναιμία ,η κύηση, η διακοπή αντισυλληπτικών, ή μία αυστηρή δίαιτα. Άλλες αιτίες είναι μία χειρουργική επέμβαση, ένας βαρύς τραυματισμός , υψηλός πυρετός ή πολύ συχνά και μια έντονη ψυχική φόρτιση (stress).

  Ο αιτιολογικός παράγοντας προηγείται συνήθως 6-16 εβδομάδες και οδηγεί σε ταχεία μετάπτωση από την αναγενή στην τελογενή φάση για αυτό κα παρατηρείται αυτό το έντονο φαινόμενο μαζικής απόπτωσης.

  Η διάγνωση θα τεθεί με βάση κυρίως το ιστορικό, την κλινική εικόνα, τις κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειασθεί τριχοριζόγραμμα προκειμένου να αποκλειστούν άλλα πιθανά αίτια.

  Ο κανόνας είναι η πλήρης επανέκφυση των τριχών . Δεν απαιτείται συνήθως καμία θεραπεία. Πολλές φορές ωστόσο θα χρειασθεί να σας δώσουμε τα κατάλληλα σκευάσματα προκειμένου να επισπεύσουμε αυτή την διαδικασία.

 • ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ;

  Μην συγχέετε την παροδική αλωπεκία με τις άλλες μορφές, όπως την ανδρογενετική αλωπεκία και την γυροειδή αλωπεκία.

  Επειδή ειδικά στις γυναίκες είναι δύσκολη πολλές φορές η αναγνώριση της μορφής, μην απευθύνεστε σε μη ειδικούς παρά μόνο στο δερματολόγο σας.