Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια κοινή ενδογενής φλεγμονώδης δερματοπάθεια των σμηγματογόνων περιοχών του τριχωτού δέρματος του κεφαλιού, του προσώπου και του κορμού.

 • ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΣΥΜΗΘΩΣ Η ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΪΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ;

  Οι συνηθισμένες περιοχές εκδήλωσης είναι το τριχωτό τμήμα του κεφαλιού και τα όριά του, το φρύδι, οι βλεφαρίδες, το γένειο, το μέτωπο, η ρινοχειλική και οπισθοωτιαία πτυχή,το στέρνο, η μασχαλιαία κοιλότητα (μασχάλη), ο ομφαλός, η βουβωνική χώρα,η υπομαστική και η γεννητική περιοχή.

 • Η ΠΙΤΥΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ;

  Δεν είναι μεταδοτική ούτε σχετίζεται με τη διατροφή, όμως μπορεί να επιδεινωθεί με τις μεταβολές της υγρασίας, τις εποχικές αλλαγές, την κόπωση και το συγκινησιακό στρες. Άτομα με ανοσοκαταστολή (HIV) και με νευρολογικές διαταραχές (π.χ. νόσο του Parkinson) είναι ιδιαίτερα ευπαθή στη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

 • ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΪΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ;

  Η ηλικία «εκκίνησης» είναι η εφηβική με μέγιστο όριο την ηλικία των 40 ετών. Υπάρχει και στα ηλικιωμένα άτομα, αλλά σε πιο ήπια μορφή, ενώ στα νεογνά αναφέρεται ως σμηγματόρροια του τριχωτού του κεφαλιού των νεογνών (νινίδα).

 • ΑΠΟ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΠΙΤΥΡΙΔΑ;

  Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα σχετίζεται με τους βλαστομύκητες Malassezia (Pityrosporum ovale ή λιπόφιλοι βλαστομύκητες) που αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος, αλλά ενοχοποιούνται για την πρόκληση ή επιδείνωση δερματικής διαταραχής.

 • ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ; ;

  Η αντιμετώπιση ελέγχει τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, αλλά δεν τη θεραπεύει πλήρως.

  Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την πιτυρίδα και τη ξηρότητα με σαμπουάν κατά της πιτυρίδας ή φαρμακευτικά σαμπουάν. Λούστε τα μαλλιά ζωηρά και συχνά (κατά προτίμηση καθημερινά). Χαλαρώστε τις φολίδες με τα δάκτυλα, τρίψτε για τουλάχιστον 5 λεπτά και ξεπλύνετε καλά. Τα ενεργά συστατικά σε αυτά τα σαμπουάν περιλαμβάνουν σαλικυλικό οξύ, λιθανθρακόπισσα, ψευδάργυρο, ρεζορκίνη, κετοκοναζόλη ή σελήνιο.

  Τα σαμπουάν ή οι λοσιόν που περιέχουν σελήνιο, κετοκοναζόλη ή κορτικοστεροειδή μπορεί να συνταγογραφηθούν για σοβαρά περιστατικά. Για την εφαρμογή του σαμπουάν, χωρίστε τα μαλλιά σε μικρές τούφες, εφαρμόστε σε μια μικρή περιοχή κάθε φορά και κάντε μασάζ στο δέρμα. Εάν πρόκειται για το πρόσωπο ή το στήθος, εφαρμόστε φαρμακευτική λοσιόν δύο φορές την ημέρα.

 • ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΪΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ;

  Η σμηγματορροϊκή βελτιώνεται το καλοκαίρι, ιδιαίτερα μετά από εξωτερικές δραστηριότητες.