Η λεύκη είναι ένα χρόνιο νόσημα το οποίο χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση απολύτως λευκών κηλίδων στο δέρμα ο οποίες είναι αμφοτερόπλευρες και συνήθως συμμετρικές σε τυπικές εντοπίσεις. Εμφανίζεται στο 1% του πληθυσμού και παρουσιάζει κληρονομική επιβάρυνση.

  • ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΛΕΥΚΗ;

    Η λεύκη εμφανίζεται περιοφθαλμικά, περιστοματικά, στον τράχηλο, στο πέος, στο περίνεο, στις μασχάλες και στα σημεία πίεσης όπως ο αγκώνας, τα γόνατα, τα σφυρά και η οσφυοϊερή χώρα. Μέλη οικογενειών που παρουσιάζουν αυξημένο επιπολασμό σε παθήσεις του θυρεοειδούς, του σακχαρώδη διαβήτη και της λεύκης, φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης λεύκης. Πάνω από το 30% των πασχόντων αναφέρουν λεύκη σε άμεσο συγγενικό άτομο.

  • ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ;

    Συχνά εμφανίζονται στο δέρμα σπίλοι με λευκή άλω, γυροειδής αλωπεκία καθώς και λευκές τρίχες ή πρόωρα γκρίζα μαλλιά. Η λεύκη όχι σπάνια συνδέεται με παθήσεις του θυρεοειδούς, σακχαρώδη διαβήτη, κακοήθη αναμία, νόσο Addison και άλλες ενδοκρινοπάθειες.

  • ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Η ΛΕΥΚΗ;

    Οι κυριότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι η χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών ή τακρόλιμους, τοπική ή συστηματική φωτοχημειοθεραπεία, καθώς και λεύκανση. Απαραίτητη η ενίσχυση του οργανισμού με φυλλικό οξύ και βιταμίνες καθώς και η αντιηλιακή προφύλαξη.

  •