Η κολπίτιδα είναι η φλεγμονή του κόλπου, η οποία μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη από μύκητες πχ Candida Ablicans, βακτήρια πχ Gardnerella vaginalis, μυκοπλάσματα ή παράσιτα πχ τριχομονάδα.

 • ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ;

  Το συχνότερο αίτιο είναι η σεξουαλική επαφή, ωστόσο μπορεί να οφείλεται σε κολυμβητήρια, κακές συνθήκες υγιεινής κ.α. Στην περίπτωση της μυκητίασης τα αίτια μπορεί να είναι λήψη αντιβιοτικών καθώς και συστηματικά νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης.

 • ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑΣ;

  Στην περίπτωση της κολπίτιδας υπάρχει κολπική υπερέκκριση, κνησμός, δύσοσμες εκκρίσεις καθώς και τσούξιμο.

 • ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ;

  Αρχικά γίνεται κλινική εξέταση των έξω γεννητικών οργάνων της ασθενούς για να διαπιστωθούν οι χαρακτήρες της κολπικής εκκρίσεως. Κατόπιν γίνεται λήψη επιχρίσματος το οποίο δίνεται για άμεση μικροσκόπηση και καλλιέργεια.

 • ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑΣ;

  Η θεραπεία περιλαμβάνει ειδική αγωγή ανάλογα με τον υπεύθυνο παράγοντα. Αν πρόκειται για μυκητίαση δίνονται αζόλες κυρίως από το στόμα καθώς και αντιμυκητιασιακά κολπικά υπόθετα ή κρέμες. Στην περίπτωση της τριχομονάδας δίνεται μετρονοδαζόλη, στην gardnerella vaginalis είτε μετρονιδαζόλη ή κλινδαμυκίνη και στα μυκοπλάσματα αντιβιοτική θεραπεία με βάση το αντιβιόγραμμα.

  Απαραίτητη η θεραπεία και του σεξουαλικού συντρόφου.